Ehkäisymenetelmät

Ehkäisymenetelmät

Ehkäisymenetelmää valittaessa otetaan huomioon ikäsi, terveydentilasi (krooniset sairaudet, ylipaino), mahdollinen tupakointi ja päihteiden käyttösi, elämäntapojesi säännöllisyys, kuukautisvuotosi kesto ja määrä, kuukautiskipusi, ehkäisytarpeesi kesto ja ehkäisyn tarvittava varmuus, mahdolliset synnytyksesi sekä imetys ja toiveesi tulevista raskauksista, parisuhteesi (yhdyntätiheys, vaihtuvat partnerit vai vakiintunut suhde), motivaatiosi sekä omat käsityksesi ja toiveesi ehkäisymenetelmästä, aiemmin käyttämäsi ehkäisymenetelmät sekä niiden sopivuus. 

Videoklippejä ehkäisystä ja ehkäisymenetelmistä:
Kun ehkäisy on kunnossa, voi seksistä nauttia täysillä
Mitkä ehkäisymenetelmät sopivat nuorelle naiselle?
Miten valitsen itselleni sopivan ehkäisyn?
Hormonaaliset ehkäisymenetelmät ja kenelle ne sopivat?

Lue lisää ehkäisymenetelmistä:

 
1.EHKÄISYLAASTARI
Ehkäisylaastari on iholle kiinnitettävä lääkelaastari, josta imeytyy ihon kautta samoja hormoneja kuin yhdistelmäehkäisypillereistä. 

2. EHKÄISYRENGAS 
Ehkäisyrengas laitetaan emättimeen, jossa siitä imeytyy limakalvojen kautta elimistöön samoja hormoneja kuin yhdistelmäehkäisypillereistä.

3. KIERUKKA 
Hormoni- ja kuparikierukka ovat pieniä t-muotoisia esineitä, jotka lääkäri laittaa kohtuun. Kierukat sopivat myös nuorille ja synnyttämättömille naisille. Kierukoiden vaikutus on paikallinen. Hormonikierukka sisältää vain progestiinia (keltarauhashormonia).

4. IMPLANTAATTI eli ihonalainen ehkäisysauva/-kapseli
Ehkäisykapseli laitetaan käsivarren ihon alle. Se sisältää samaa keltarauhashormonia kuin minipillerit ja sen ehkäisyteho säilyy noin kolmesta viiteen vuotta valmisteesta riippuen.

5. KONDOMI
Kondomi on ensisijainen ehkäisymenetelmä, jos partnerit vaihtuvat, koska se on ainoa tapa suojautua seksitaudeilta. Kondomia suositellaan käytettäväksi myös synnytyksen jälkeen ennen kuin muita ehkäisymenetelmiä on käytössä. Oikein käytettynä kondomi ehkäisee raskauden, mutta usein sen käyttö ei ole täydellistä, joten lisäksi olisi hyvä käyttää myös muuta ehkäisyä mahdollisuuksien mukaan.

6. PROGESTIINIEHKÄISYTABLETTI ELI MINIPILLERI
Ne, jotka eivät voi käyttää yhdistelmäehkäisyvalmisteita, voivat yleensä ehkäistä raskautta minipillereillä tai muilla keltarauhashormonivalmisteilla.

7. STERILISAATIO
Sterilisaatio on lopullinen raskauden ehkäisymenetelmä ja sen takia se ei ole nuorten ehkäisymenetelmä. Sterilisaatio voidaan tehdä sekä miehelle että naiselle. Sterilisaatiota säätelee steriloimislaki.

Lähde: ww.terveyskirjasto.fi. Sterilisaatio. Lääkärikirja Duodecim -kuvat 19.11.2007. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ldk00130

8. YHDISTELMÄEHKÄISYTABLETTI
Yhdistelmäehkäisypillerit suojaavat raskaudelta, kun ne muistaa ottaa säännöllisesti. Niitä käytetään myös kuukautisvaivojen ja iho-ongelmien hoitoon.
 

Taulukko eri ehkäisymenetelmistä ja niiden käyttötavoista (lähde: Käypä hoito -suositus)
Ehkäisyväline
Käyttötapa
Lisätietoa
Yhdynnän yhteydessä
Helposti saatavissa.
Oikein käytettynä luotettava.
Suojaa myös seksitaudeilta.
Yhdistelmäehkäisyvalmisteet
 
 
Otetaan suun kautta päivittäin esim. 3 viikon jaksoissa (valmisteesta riippuen).
Välissä pidetään valmisteen mukainen tauko, jota voidaan myös siirtää myöhemmin pidettäväksi aloittamalla uusi jakso e-pillereitä heti edellisen jälkeen.
Luotettava, kun pilleri otetaan säännöllisesti.
Käytetään 3 viikon jaksoissa, joiden välissä pidetään 1 viikon tauko, jota voidaan myös siirtää myöhemmin pidettäväksi asettamalla uusi rengas heti edellisen renkaan jälkeen.
Ehkäisyteho saattaa heikentyä, jos rengas on ollut pois paikaltaan yli 3 tuntia.
Kerran viikossa vaihdettavia laastareita käytetään 3 viikon jaksoissa, joiden välissä pidetään 1 viikon tauko, jota  voidaan myös siirtää myöhemmin pidettäväksi vaihtamalla uusi laastari heti edellisen laastarin jälkeen.
Vaihtele kiinnityskohtaa (reisi, olkavarsi, pakara, vartalo, ei rintojen alue) ihoärsytyksen välttämiseksi.
Keltarauhashormonia sisältävät ehkäisyvalmisteet
 
 
Otetaan suun kautta päivittäin samaan aikaan ilman taukoja.
Luotettava, kun pilleri otetaan säännöllisesti.
Terveydenhuollon ammattilainen asettaa paikallispuudutuksessa ihon alle olkavarren sisäpuolelle.
Ehkäisyteho 3 tai 5 vuotta valmisteesta riippuen.
Kierukat
 
 
Terveydenhuollon ammattilainen asettaa kohtuun.
Ehkäisyteho 3 tai 5 vuotta valmisteesta riippuen.
Ehkäisyikierukka voidaan laittaa myös nuorelle synnyttämättömälle naiselle.
Terveydenhuollon ammattilainen asettaa kohtuun.
Ehkäisyteho 5-10 vuotta valmisteesta riippuen.
Voidaan käyttää myös jälkiehkäisyyn.
Sterilisaatio
 
 
Toimenpide, joka tehdään miehelle tai naiselle.
Pysyvä eli peruuttamaton ehkäisymenetelmä.
Käyttöä säätelee Steriloimislaki.