Ravitsemus

Ravitsemuksella terveyttä ja toimintakykyä

Ravitsemuksella on tärkeä merkitys terveyden edistämisessä sekä lukuisien sairauksien synnyssä. Yksittäiset ruoka-aineet eivät edistä tai heikennä terveyttä, vaan ruokavalion kokonaisuus ratkaisee.

Ateriarytmi säännölliseksi

Ateria-ajat ja tottumukset ovat yksilöllisiä, mutta säännöllinen ateriarytmi on terveellisen syömisen perusta. Pitkät ruokavälit altistavat hallitsemattomalle syömiselle ja turhalle napostelulle. Sekä lapsille että aikuisille suositellaan syömistä 3-4 tunnin välein, mikä tarkoittaa 4-6 ateriakertaa päivässä. Pienet ja säännölliset ateriat ovat tarpeen erityisesti lapsille ja ikääntyneille, koska he eivät usein jaksa kerrallaan syödä suuria aterioita.

Syö monipuolisesti

Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja ja täysjyväviljaa sekä kalaa, kasviöljyjä ja kasviöljypohjaisia levitteitä, pähkinöitä, siemeniä sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita.  Punaisen lihan ja lihavalmisteiden, runsaasti sokeria, kovaa tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa sisältävien ruokien sekä alkoholin käyttöä sen sijaan tulisi vähentää. Taulukko suositeltavista ruokavaliomuutoksista on avuksi terveyttä edistävän ruokavalion koostamisessa.

Taulukko 1. Suositeltavat ruokavaliomuutokset (Syö hyvää, Kuluttajaliitto 2014).

Ruokakolmio kannustaa monipuolisiin valintoihin

Ruokakolmio kuvaa terveyttä edistävän ruokavalion kokonaisuutta. Kolmion alaosassa olevat ruoka-aineet muodostavat päivittäisen ruokavalion perustan. Sen sijaan kolmion huipulla olevat ruoka-aineet eivät kuulu päivittäin käytettyinä terveyttä edistävään ruokavalioon.


© Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Lautasmalli auttaa aterioiden koostamisessa

Yksittäisellä aterialla voi ruokavalion koostamisessa käyttää apuna lautasmallia. Puolet lautasesta täytetään tuoreilla tai kypsennetyillä kasviksilla, neljännes lautasesta perunalla, täysjyväpastalla tai muulla täysjyväviljalisäkkeellä ja neljännes jää kala- ja liharuoalle tai palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävälle kasvisruoalle. Ruokajuomaksi suositellaan rasvatonta maitoa tai piimää ja janojuomaksi vettä. Lisäksi aterialle kuuluu täysjyväleipää, jonka päällä on kasviöljypohjainen rasvalevite. Marjat ja hedelmä jälkiruokana täydentävät aterian.


© Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Lue lisää: Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
https://www.ruokavirasto.fi/vrn/ravitsemussuositukset

Ravitsemushoito

Ravitsemushoito on monien sairauksien keskeinen hoitomuoto. Hyvä ravitsemushoito ehkäisee sairauksia, edistää toipumista sekä vähentää lisäsairauksien vaaraa. Luotettavaa sairauskohtaista tietoa ravitsemushoidosta saat liittojen ja yhdistysten nettisivuilta sekä laillistetuilta ravitsemusterapeuteilta. Lue lisää...

Ravitsemusaineistot

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikössä on laadittu ravitsemusoppaita mm. raskaana oleville, lapsille ja ikääntyneille. Myös kasvisruokavaliosta löytyy oma ohjelehtinen.

Raskausajan ruokavalio (pdf), Diet of pregnant women (pdf)
Raskausdiabeteksen ruokavalio (pdf), Diet for those with gestational diabetes (pdf)
Imettävän äidin ruokavalio (pdf), Diet of breastfeeding mothers (pdf)
Imeväisiän ruokavalio (pdf), Diet of infants (pdf)
Sormiruokailu (pdf), Tips for baby-led weaning (pdf)
Leikki-ikäisen ruokavalio (pdf), Diet of pre-schooler (pdf)
Ikääntyneen ruokavalio (pdf)
Potilasohje lievää munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokavaliosta (pdf)
Runsaasti energiaa ja proteiinia sisältäviä ruokaohjeita (pdf)
Kasvisruokavaliot (pdf), Plant-based diets​​​​​​​ (pdf)
Helppoa ja terveellistä arkiruokaa (pdf)