13. Kotona

Kotona

13. Kotona

Päivittäisissä toiminnoissa sinun on pyrittävä aktiivisuuteen, koska se edistää kuntoutumistasi. Hyviä harjoituksia ovat esimerkiksi tuolilta ylösnousu ja porraskävely, samoin kuin sairaalasta saatu harjoitusohjelma ja tämän hoitopolun liikeharjoitteet. Turvallisuussyistä harjoituksia ei saa tehdä väsyneenä. Leikkauksen jälkeen voi esiintyä mielenvireen vaihtelua, mikä voi tuntua myös väsymisenä ja haluttomuutena harjoitella. Saunaan menoa ei suositella 6 – 8 viikkoon. Tämän ajan jälkeen tulee varmistaa, että saunominen on turvallista myös liikkumisen kannalta.

Sairaalassa annettuja ohjeita tulee noudattaa kuuden viikon ajan leikkauksesta. Jälkitarkastuksessa, joka on kahden – kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta, saat jatkohoito-ohjeita. Autolla voit ajaa itse, kun liikkuminen on kivutonta, haava siisti ja et enää tarvitse keskushermoston kautta vaikuttavia kipulääkkeitä. Jos sinulle tulee kysyttävää tai olet epävarma kuntoutumisestasi ennen jälkitarkastusta, voit olla yhteydessä sinua hoitaneen osaston henkilökuntaan.

Kun kotiudut, varaa aika terveyskeskuksesta tai kotisairaanhoitajalta hakasten tai ompeleiden poistoon.

Noudata osastolla saamiasi ohjeita liikkumisen ja apuvälineiden käytössä. Aloita liikkuminen ja harjoittelu vähitellen. Leikkausalueella turvotus on normaalia ja mahdollisesti vaikuttaa nivelen liikkuvuuteen.

Polven turvotus leikkauksen jälkeen saattaa olla voimakasta, jolloin liikkuminen, kohoasento ja kylmähoito ovat hyviä keinoja turvotuksen vähentämiseen. Polven turvottelu on yksilöllistä ja saattaa kestää kuukausia. Jos kävelyssäsi on ongelmaa kyynärsauvoista luovuttuasi, voit varata ajan kävelyn ohjaukseen omaan terveyskeskukseen.

Katso tarkemmin kohta 6 mistä saan apuvälineet ja harjoitusohjelman.

Liikkuminen leikkauksen jälkeen

Suositeltavat liikuntalajit

Suositeltavia liikuntalajeja jälkitarkastuksen jälkeen ovat sauvakävely, perinteinen hiihto tasamaalla, vesijuoksu, pyöräily ja tanssi. Mikäli sinulla on jokin oma liikuntaharrastus, neuvottele lääkärisi kanssa ennen lajin jatkamista. Liikkumista on tärkeää lisätä vähitellen. Ulkona liikkuessa kiinnitä huomiota turvallisuuteen. Talvella kenkiin kiinnitettävät liukuestenastat ja kyynärsauvoihin kiinnitettävät jääpiikit lisäävät turvallisuutta. Yleiskunnosta ja lihaskunnosta huolehtiminen sekä painonhallinta ovat edelleen tärkeä osa itsehoitoa.

Seksuaalisuus

Sairauteen, seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvät kysymykset ovat useimmille vaikeita, mutta ovat osa hoitoon liittyvistä kysymyksistä. Tekonivelleikkaus on iso toimenpide, josta kuntoutuminen vie aikansa ja yhdyntä ei mahdollisesti kiinnosta vähään aikaan. Leikkaus ei ole este sukupuolielämälle. Seksuaalisuus on muutakin kuin pelkkä yhdyntä. Toisen ihmisen läheisyys, läsnäolo, tuki ja turva ovat tärkeitä asioita leikkauksen jälkeen.

Raskaus ja synnyttäminen ovat mahdollisia tekonivelleikkauksen jälkeen.

Lonkkaproteesipotilaan seksiohje

Tulehdusten ennaltaehkäisy

Tulehdusten ennaltaehkäisy on jatkossakin tärkeää, koska tulehdus voi levitä veriteitse tekoniveleen. Huolehdi erityisesti ihosi kunnosta, jotta mm. varpaanvälisi pysyisivät ehjinä. Jatkossa on myös tärkeää, että hoidatat hampaat säännöllisesti tulehdusriskin vuoksi. Mainitse hammaslääkärille tehdystä tekonivelleikkauksesta antibioottihoidon arvion vuoksi. Samoin mainitse tekonivelestä, jos harkitaan fysikaalisia hoitoja tai muita toimenpiteitä.

Seuranta

Jatkossa sinulla on tarvittaessa määräaikaiset kontrollikäynnit proteesisairaanhoitajan poliklinikalla. Kontrollikäyntien yhteydessä lonkastasi otetaan röntgenkuva. Seurannan tarkoituksena on havaita ajoissa mahdolliset oireelliset ja oireettomat muutokset tekonivelessä.

Sinun on hyvä tietää

Ylipaino on riski tekonivelelle, joten painonhallinta on oleellista tekonivelleikkauksen jälkeen. Tavoitteena on, että sinä elät mahdollisimman normaalia elämää terveellisiä elämäntapoja noudattaen.

Jatkuvaa painavien taakkojen kantamista, voimakkaita vääntöjä, tärähdyksiä ja hyppyjä ei suositella. 

Kaikkiin leikkauksiin liittyy komplikaatioriski. Lonkan tekonivelleikkaukseen liittyvät komplikaatiot ovat harvinaisia. Tekonivelen bakteeritulehduksia ilmenee noin 1 % leikatuista. Tulehdusten hoito suunnitellaan yksilöllisesti. Pääsääntöisesti hoitona käytetään antibiootteja, tarvittaessa tehdään uusintaleikkaus.

Alaraajan syviä laskimotukoksia esiintyy myös suhteellisen harvoin. Oireina ovat raajan voimakas turpoaminen, kuumotus, punoitus, täyteläisyyden tunne ja kivuliaisuus. Veritulpan hoitona on asianmukainen lääkehoito.

Leikatussa raajassa voi esiintyä turvotusta useita viikkoja. Turvotusta voit ehkäistä aktiivisella liikkumisella, nilkan pumppaavilla liikkeillä, kohoasennolla ja kylmähoidolla. Tekonivelen sijoiltaanmeno on mahdollinen komplikaatio. Syynä voi olla esimerkiksi syvä kumartaminen, kaatuminen tai muu lihasheikkous tai tekonivelen asentovirhe. Hoitona tekonivel asetetaan paikalleen ja tuetaan raaja lonkkatuella. Toistuvat sijoiltaanmenot aiheuttavat joskus uusintaleikkauksen tarpeen. Leikkauksen jälkeen voi esiintyä mielenvireen vaihtelua.

Jos epäilet tulehdusta tai laskimotukosta, ole yhteydessä omaan päivystysasemaan.