Neuvolakäynnit kahden viikon välein, ​rv 37-41

Neuvolakäynnit ra​skausviikoilla 37–41

Raskausviikkojen 37–41 aikana äitiysneuvolassa käydään kahden viikon välein, tarvittaessa tiheämmin.

Näillä käynneillä käsitellään muun muassa fyysistä ja psyykkistä vointia. Käynneillä tutkitaan myös perustutkimukset. Loppuraskauteen kuuluvia normaaleja oireita ovat esimerkiksi lantion alueen kivut. Alaselän, häpyliitoksen, alavatsan, reisien tai nivustaipeiden kivut valmistavat elimistöä synnytykseen. Loppuraskaudesta voi olla myös väsymystä, turvotusta, närästystä ja suonenvetoja. 

Näillä käynneillä annetaan ohjausta omaseurannasta sekä hälyttävistä merkeistä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Tarvittaessa kannattaa hakeutua jatkotutkimuksiin. Huomioitavia oireita ovat pre-eklampsia, kutina, verenvuoto​, lapsivesi ja sikiön liikkeet.

Imetyksen aloittaminen lähestyy ja siitä voidaan myös keskustella näiden neuvolakäyntien aikana. Viimeisillä neuvolakäynneillä voidaan myös keskustella esimerkiksi parisuhteesta ja perheen valmistautumisesta synnytykseen. Muista pakata valmiiksi sairaalalaukku, jossa on äitiyskortin lisäksi mukana kaikki tarvittava nopeasti mukaan napattavissa synnytyksen käynnistyessä. 

Voit valmistautua sairaalaan lähtöön katsomalla Päijät-Hämeen keskussairaalan ohjeet synnytykseen hakeutumisesta. Puhelinnumero synnytysosastolle on 03-819 2357 ja se kannattaa ottaa talteen hyvissä ajoin. Puhelimeen vastataan 24h/vrk. 

Raskaus on yliaikainen kun se on kestänyt yli 42 viikkoa. Lasketun ajan, eli rv 40+0, jälkeen tarvitaan yleensä yhdestä kolmeen ylimääräistä käyntiä. Ensimmäinen arviointikäynti äitiyspoliklinikalle sovitaan yleensä 10–12 päivää lasketun ajan jälkeen, kun raskaus on muuten edennyt normaalisti. Yliaikaisuuskäynneillä tutkittavia asioita ovat sikiön sydänäänikäyrä (ktg), ultraäänitutkimus, verenpainetaso, sikiön liikkuvuus ja lantioon laskeutuminen sekä lapsiveden määrä.
 
Lue lisää:
Imetyksen tuki ry
Terveyskirjasto, Imetys 
Terveyskirjasto, Loppuraskauden verenvuoto
Terveyskirjasto, Raskauden aikainen verenpaineen nousu 
Terveyskirjasto, Raskaushepatoosi