Tilaa rokotereseptejä

Rokotelomakkeet

Lomakkeilla voit olla yhteydessä alueesi ammattilaiseen rokotusten tarpeestasi ja tilata tarvitsemasi reseptin. Lomakkeet ovat kaikkien Päijät-Hämeen asukkaiden käytössä.
Tarkemmat ohjeet ja yhteystiedot kunnittain​.

Pneumokokkirokotteen tilaaminen

Streptococcus pneumonie eli pneumokokki on maailmanlaajuisesti yleinen keuhkokuumeen, aivokalvontulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja. Suomessa pneumokokkitauteja on mahdollista ehkäistä rokotteella. Pneumokokkirokotetta suositellaan kaikille yli 65 vuotta täyttäneille perustaudista riippumatta. Jos olet saanut keuhkokuume- eli pneumokokkirokotuksen aikaisemmin, et tarvitse uusintarokotusta. Täyttämällä lomakkeen asiointipalvelussa voit tilata Pneumokokkirokotteesta eReseptin eli sähköisen reseptin. Rokote on noudettavissa apteekista viimeistään 8 arkipäivän kuluttua. Mikäli lääkäri ei kirjoita sinulle pyytämääsi reseptiä, sinuun otetaan yhteyttä OmaHyviksen sähköisellä viestillä tai puhelimitse. OmaKanta -palvelusta voit tarkistaa omat eReseptisi.  

Matkailijan rokotuskartoitus 

Oletko lähdössä kaukomatkalle? Mitä rokotteita matkalla tarvitaan ja missä vaiheessa ne tulisi ottaa? Täytä ja lähetä matkailijan rokotekartoitus viimeistään kaksi kuukautta ennen matkan alkua. Kartoituksen pohjalta hoitaja ottaa sinuun yhteyttä 8 arkipäivän kuluessa ja sopii rokotusasiat kanssasi. Jos matkalle lähtöön on alle kaksi kuukautta, ole yhteydessä omalle terveysasemallesi puhelimitse.

Punkki- eli puutiaisaivotulehdusrokotteen reseptin tilaus

Punkkien levittämää puutiaisaivotulehdusta (TBE) voi ennaltaehkäistä rokotuksella sekä suojaavalla vaatetuksella ja karkoteaineilla. Puutiaisaivotulehdus on virustauti eikä siihen ole tarjolla lääkehoitoa.

Tutustu THL:n suositukseen rokotusohjelman ulkopuolisista puutiaisaivotulehdus- eli TBE-rokotteista osoitteessa https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/tbe-rokote-eli-punkkirokote/rokotusohjelman-ulkopuoliset-tbe-rokotukset

THL:n suosituksesta löytyy karttaesitys puutiaisaivotulehduksen esiintyvyydestä ja rokotussuosituksesta paikkakunnittain.

Rokote tehoaa vain puutiaisaivotulehdukseen. Punkeilta suojautumisesta on huolehdittava rokotuksesta huolimatta. Rokote ei suojaa borrelioosilta, joka on eri sairaus. Perinteinen punkkitarkastus kerran vuorokaudessa ei auta puutiaisaivotulehduksen ehkäisyssä, mutta se on tarpeen borrelioosin tarttumisen estämisessä.

Perusrokotussarjan (kolme rokotetta) jälkeen tarvitaan tehosterokote 3 vuoden kuluttua ja sen jälkeen THL:n ohjeistuksen mukaan 3-10 vuoden välein iästä riippuen, mikäli altistuminen TBE-virukselle jatkuu.

Kun teet tilauksen puutiaisaivotulehdusrokotteesta tällä lomakkeella, on rokote noudettavissa apteekista 8 arkipäivän kuluttua. Mikäli lääkäri ei kirjoita sinulle pyytämääsi reseptiä, sinuun otetaan yhteyttä Hyviksen sähköisellä viestillä tai puhelimitse. OmaKanta -palvelusta voit tarkistaa omat eReseptisi.