Neuvolakäynti ensisynnyttä​jälle

Hammashoi​taja/suuhygienisti

Tällä käynnillä perheen kanssa keskustellaan suun terveydestä ja hyvinvoinnista. Koko perheen hyvä suun terveys antaa turvallisen pohjan syntyvän lapsen suun terveydelle. Lapsen hampaiden reikiintyminen on epätodennäköisempää, jos häntä hoitavien aikuisten suuhygienia on hyvä ja ruokailutottumukset ovat suun terveyden kannalta edullisia.  Isä ja äiti ovat jo saattaneet tunnistaa joitain muutostarpeita omissa terveystottumuksissaan tai suun hoidossa. Keskustellaan siitä, miten hampaiden huolellinen puhdistus kaksi kertaa päivässä mahtuu aikuisten päivän ohjelmaan ja suunnitellaan yhdessä vauvan tulevaa suun hoitoa. 

Käydään läpi raskauden ajan vaikutukset äidin omaan suun terveyteen syljen koostumuksen muuttuessa. Erittäin happamien juomien tai ruoka-aineiden ja toisaalta sokerin toistuva nauttiminen aiheuttavat merkittävää lisäkuormitusta hampaistolle. Mietitään yhdessä suun terveyttä edistäviä vaihtoehtoja. 

Perheen on hyvä tässä vaiheessa tiedostaa, että hampaiden reikiintyminen on tarttuva tauti. Mutans-streptokokki on yksi tärkeimmistä reikiintymistä aiheuttavista bakteereista ja se viihtyy suussa erityisesti hampaiden pinnoilla. Sokerit ja muut hiilihydraatit pitävät sen hyvin hengissä ja saavat sen lisääntymään. Lasta hoitavat aikuiset pystyvät omilla toimillaan vähentämään lapsen varhaista bakteeritartuntaa. Säännöllinen ja riittävä ksylitolin käyttö, tutin ja lusikan nuolaisun välttäminen ja sokerin harkittu käyttö auttavat tässä.

Vanhemmat ohjataan tarvittaessa yksilölliseen terveystarkastukseen tai hammaslääkärin tutkimukseen ja hoitoon. Raskausajan keskikolmannes soveltuu yleensä parhaiten erilaisille hammashoitotoimenpiteille.

Lisätietoja 
www.lapsenhampaat.fi  
Terveyskirjasto – Hammaskaries​