Neuvolakäynti ensisynnyttäjille raskausviikoilla 26-28

Tällä käynnillä äidin ja sikiön perustutkimusten lisäksi käsitellään muun muassa raskauden vaikutusta äidin fyysiseen ja psyykkiseen vointiin niin työssä, opiskeluissa kuin vapaa-aikanakin. Yleensä raskaana olevat pystyvät jatkamaan työntekoa äitiysloman alkuun saakka, mutta raskaana olevan on hyvä kuunnella omaa kehoaan.  

Käynnillä jutellaan supistusten tunnistamisesta sekä sikiön liikkeiden seurannasta kotona. Sikiö on aktiivisimmillaan raskausviikoilla 28–34 ja rauhoittuu loppuraskautta kohden. Suomessa suositeltu vaihteluväli on kymmenestä sataan liikettä tunnissa. Normaali vaihtelu on 10–15 liikettä/tunti. Liikejaksoja seuraavat lepojaksot, jolloin liikkeitä ei tunnu. Nämä lepojaksot kestävät n. 20–40 minuuttia. Tällöin sikiö nukkuu. Liikkeiden seuraaminen onnistuu parhaiten makaamalla kyljellään rauhassa ja laskemalla sikiön jokaisen erillisen liikahduksen. Liikkeitä ei kuitenkaan tarvitse laskeskella tarkkaan mikäli sikiö liikkuu jatkuvasti hyvin. Mikäli kotona herää huoli sikiön liikkeistä, on hyvä olla yhteydessä neuvolaan tai päivystysaikana synnytysosastoon. 

Vastaanotolla käydään läpi hälyttäviä oireita ja toimintaa niiden yhteydessä. Esimerkiksi yksi tärkeä läpi käytävä aihe on pre-eklampsia, eli niin sanottu raskausmyrkytys. Pre-eklampsian oireita ovat verenpaineen nousu ja proteiinipitoisuuden lisääntyminen virtsassa. Syitä pre-eklampsiaan ei täysin tunneta. Ensimmäisessä raskaudessa riski on suurempi kuin uudelleensynnyttäjillä. On arvioitu, että pre-eklampsiaa esiintyy n. 5%:lla ensisynnyttäjistä. Näin ollen odottavan äidin on hyvä seurata kotona pre-eklampsian oireita, joita ovat mm. turvotukset, päänsärky, näköhäiriöt, pahoinvointi ja ylävatsakipu. Jos odottava äiti huomaa kotona edellä mainittuja oireita, on hyvä ottaa yhteyttä neuvolaan tai neuvolan kiinnioloaikaan Päijät-Hämeen keskussairaalan synnytysosastoon.
 
Lue lisää:
Terveyskirjasto, Raskauden aikainen verenpaineen nousu