Terveydenhoitajan terveystarkastus lapsen ollessa 12 kuukautta

Vuoden ikäinen lapsi oppii sanomaan lyhyitä sanoja ja ymmärtämään sanontoja liittyen arkeen. Hän osaa yleensä seisoa ilman tukea, kävellä tukea vasten sekä ottaa ensimmäisiä askeleita. Lapsi käyttää pinsettiotetta ja alkaa vähitellen syömään itse. Vuoden tienoilla tutista luopuminen tapahtuu luontevimmin. 

Terveydenhoitaja mittaa pituuden, painon ja päänympäryksen. Käynnillä tuetaan vanhemman/ huoltajan ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta ja lapsen puheen tuottamista, sekä keskustellaan terveystottumuksista ja perheen arjen kulusta. Terveysneuvontaa annetaan ravitsemuksesta, sillä tässä iässä vauva siirtyy vähitellen syömään perheen kanssa samaa kotiruokaan. Keskustelun aiheita ovat myös vauvan liikkuminen, unen ja levon merkitys, D-vitamiinilisä sekä mediakasvatus. Lisäksi keskustellaan vanhemmuudesta ja parisuhteesta. Vuoden ikäisen lapsen rokotusohjelmaan kuuluu kolmas annos pneumokokki- ja viitosrokotetta sekä MPR- rokotteen ensimmäinen annos. Vanhempien/ huoltajien halutessa lapsen on mahdollista saada kausi-influenssarokote. Suurentuneessa hepatiitti B -vaarassa olevalle lapselle annetaan viimeinen rokoteannos. 

Neuvolakorttiin kirjataan mittaustulokset, lapsen yleisvointi, seuraava käyntiaika ja mahdollinen annettu rokote. Seuraava käynti on laaja terveystarkastus.  

Lue lisää:
Kela, lapsiperheen tuet 
Lasten- ja nuorten rokotukset 
MLL, Vanhempainnetti 
Nettiturvakoti 
Perheaikaa.fi​