4. Valmistautuminen leikkaukseen

Valmistautuminen leikkaukseen

4. Valmistautuminen leikkaukseen

     
Leikkaukseen valmistautuvan potilaan muistilista:

 

Perussairaudet

Tekonivelleikkaukseen tulee valmistautua huolella, koska leikkaus on rasite elimistölle ja vaatii mahdollisimman hyvän terveydentilan. Perussairaudet, kuten sydän- ja verisuonisairaudet ja diabetes, tulee olla hyvässä hoitotasapainossa ennen leikkausta. Ota tarvittaessa yhteyttä omalääkäriin.

Tulehdusten hoito

Huolehdi ennen sairaalaan tuloa, ettei sinulla ole tulehduksia, sillä ne lisäävät leikkauksen jälkeistä tulehdusriskiä. Virtsatie-, hengitystie-, hammas- tai kynsivallintulehdukset, tulehtuneet ihottumat tai haavat ovat esteenä leikkaukselle.

Hampaiston tarkastus ja hoito

Jos aiemmasta hammastarkastuksesta ja leukaluun röntgenkuvauksesta on yli vuosi aikaa, varaa aika hammastarkastukseen viimeistään heti, kun sinut on asetettu leikkausjonoon. Hampaiston tulehduspesäkkeiden tiedetään aiheuttavan ajoittaista bakteerikylvöä verenkiertoon. Tulehduspesäkkeet voivat olla piileviä, jolloin ne voidaan havaita vain röntgenkuvauksella. Tämän vuoksi hampaattomat leuat olisi hyvä kuvata piilevien, leukaluun sisällä olevien tulehduspesäkkeiden havaitsemiseksi. Varaa aika tarkastukseen riittävän ajoissa, koska hampaiston hoitoon voi mennä aikaa jopa kuukausia. Leikkausta ei voida tehdä ennen kuin hampaat on hoidettu.

Ihon kunto

Ihosi tulee olla kauttaaltaan ehjä ja terve leikkaukseen tullessasi. Kiinnitä erityisesti huomiota varpaanvälien, nivustaipeiden ja rintojen alusten ihon kuntoon. Käy tarvittaessa jalkahoidossa noin kuukausi ennen leikkausta.


Lue lisää:

Kynsivallin tulehdus

Ravitsemus

Monipuolinen ruokavalio ja riittävä nesteiden saanti edistävät haavojesi paranemista ja kudosten vastustuskykyä tulehduksille. Huomattava ylipaino pitkittää leikkauksesta toipumisaikaa, altistaa tulehduksille ja painehaavoille sekä vaikeuttaa leikkausta teknisesti. Lisäksi ylipaino lisää tekonivelen irtoamisen riskiä. Ruokavalio- ja laihdutusohjeita saat omasta terveyskeskuksestasi.

Lue lisää:
Kuluttajaliitoon Syö hyvää- sivusto
Lisää – vaihda – vähennä
Mielenterveystalo.fi, Omahoito Irti ahminnasta

Tupakointi

Tupakoinnin tiedetään heikentävän leikkausalueen verenkiertoa. Luutuminen voi hidastua ja leikkausalueen tulehdusriski kasvaa. Tupakointi on hyvä lopettaa viimeistään kuukautta ennen leikkausta. Sairaalamme on savuton sairaala.

Lue lisää:
Tupakoinnin lopettaminen kannattaa ennen leikkausta

Alkoholi

Runsas alkoholin käyttö lisää haavatulehduksen riskiä. Runsas ja jatkuva alkoholin käyttö vaatii asianmukaista hoitoa hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Lue lisää:
Mielenterveystalo.fi, Omahoito Juomisen hallinta

 

Leikkausstressi

Leikkaus on elimistölle aina suuri stressi, josta toipuminen vie yksilöllisesti aikaa. Kaikkiin leikkauksiin, olivatpa ne suuria tai pieniä, voi liittyä mielialan vaihteluita ja masennusta. Yleisempää se on kuitenkin suurempien leikkausten yhteydessä.

Lue lisää:
Mielenterveystalo.fi, Työkaluja mielen hyvinvointiin, Omahoito Masennuksen hoito,

Liikunta

Liikunnalla pyritään lievittämään kipuja, parantamaan nivelen liikkuvuutta ja vahvistamaan lihaksia. Hyvä yleiskunto ja lihasvoima nopeuttavat tekonivelleikkauksesta toipumista. On tärkeää liikkua mahdollisimman paljon leikkausta odottaessa. Tutustu Hoitopolun harjoitusohjelmiin, löydät kuvat ja videot hoitopolulta, harjoitusohjelma ja liikkuminen kohdista.

Harjoitusohjelmat